Zwemmen en Handicap

Zwemmen en Handicap

Zwemmen is voor veel mensen met een lichamelijke, visuele of verstandelijke handicap de ideale sport. Het ‘onbelast’ bewegen in het water is goed voor de conditie en zorgt voor de nodige ontspanning. Meer dan 6.000 zwemmers met een handicap zijn lid bij een zwemvereniging en zijn regelmatig actief in het water met het halen van een zwemdiploma, wedstrijdzwemmen, waterbasketbal of andere wateractiviteiten. Rolstoelen, protheses en andere hulpmiddelen heb je niet nodig, die blijven op de kant staan.


Zwemmen voor het zwemABC

Het behalen van het zwemdiploma is in veel gevallen ook haalbaar voor zwemmers met een handicap. Het duurt wat langer voordat je zo ver bent, maar uiteindelijk kan je trots zijn op het behalen van het A-diploma en misschien kan je wel door voor diploma B of C. Binnen de zwemvereniging hebben de instructeurs aandacht voor jouw mogelijkheden.


Wedstrijdzwemmen

Na het halen van je diploma kan je gaan trainen voor wedstrijden. Voor gehandicapte zwemmers worden verschillende zwemwedstrijden georganiseerd. Dit zijn bijvoorbeeld de Special Olympics, Zwemcompetitie voor Gehandicapten en andere initiatieven.
Tijdens deze wedstrijden zwem je tegen zwemmers van je eigen niveau. Ben je echt heel goed dan kom je misschien wel in de nationale selectie en zwem jij voor Nederland op het EK, WK of de Paralympics voor zwemmers met een handicap! Lees hier meer over Wedstrijdzwemmen, de Zwemcompetitie Gehandicapten en Kampioenschappen.


Classificatie maakt eerlijke strijd mogelijk

Een zwemmer die gaat sporten in wedstrijdverband, wil graag een eerlijke strijd en de juiste tegenstander. Om dit mogelijk te maken, worden sporters vaak ingedeeld in categorieën met gelijkwaardige mogelijkheden: man/vrouw of leeftijdscategorieën.
In de gehandicaptensport is classificatie een aanvullend middel om sporters met een handicap naar gelang hun functionele mogelijkheden in te delen in klassen. Nationaal en internationaal wordt met deze classificaties gewerkt. Klik hier voor meer informatie over classificatie en dispensatie.


De volgende klassen worden in het zwemmen gehanteerd:

S1 t/m S10 Voor zwemmers met een lichamelijke handicap. S1 zwemmers hebben de zwaarste handicap, S10 zwemmers hebben de lichtste handicap.
S11 t/m S13 Voor zwemmers met een visuele handicap. S11 zwemmers hebben de zwaarste handicap, S13 zwemmers hebben de lichtste handicap.
S14 Voor zwemmers met een verstandelijke handicap.
 

Bewegingsrecreatie in het zwembad

Bij veel verenigingen doen ze niet alleen aan wedstrijdzwemmen maar organiseren ze ook leuke recreatieve activiteiten. Je kunt hierbij denken aan een zweminstuif waar spelletjes worden gedaan. Ook bewegen op muziek, snorkelen en natuurlijk gewoon vrij zwemmen is mogelijk. Dit gebeurt vaak met een hele groep tegelijk onder leiding van één of meerdere begeleiders. Iedere vereniging heeft andere activiteiten.


Waterbasketbal

Vind jij het leuk om een uitdagende teamsport te beoefenen in het water?
Dan is waterbasketbal misschien wel iets voor jou! Waterbasketbal is een mix tussen waterpolo en basketbal. Met je team van vijf spelers probeer je de bal in de drijvende basket van de tegenstander te gooien en moet je natuurlijk ook je eigen doel verdedigen. Iedereen met een lichamelijke & verstandelijke handicap die kan zwemmen, kan meedoen aan waterbasketbal. De teams zijn gemengd qua beperking, leeftijd en geslacht. Verenigingen in Noord-Brabant die waterbasketbal spelen zijn: SVG Den Bosch, Gesposs, SRS Uden Waterbasketbal. Lees hier meer over waterbasketbal.


Overzicht KNZB-verenigingen voor zwemmers met een handicap in Noord-Brabant

Vereniging Vestigingsplaats Disciplines
BZV Den Bosch Wedstrijdzwemmen
De Dommelbaarzen Vught Wedstrijdzwemmen
De Krabben Bergen op Zoom Wedstrijdzwemmen / Recreatief
GESPOSS Oss Waterbasketbal
HZV Lutra Helmond Wedstrijdzwemmen
PSV Eindhoven Wedstrijdzwemmen
SV Blauw Wit Roosendaal Wedstrijdzwemmen
SVG Den Bosch Den Bosch Waterbasketbal, ZwemABC, Recreatief
SBC2000 Breda Wedstrijdzwemmen
SRS Uden Uden Waterbasketbal
TRB-RES Tilburg Wedstrijdzwemmen
Hieronymus Roosendaal Wedstrijdzwemmen
LGSV Veghel Veghel Recreatief