Nieuwsoverzicht

30-1-2021

I.v.m. de coronamaatregelen hebben we in het landelijk voorzittersoverleg synchroonzwemmen onlangs besloten om alle synchrowedstrijden t/m 31 maart 2021 te annuleren.

30-9-2020

Naar aanleiding van de aangescherpte maatregelen van de regering, gepresenteerd op maandag 28 september jl., hebben wij (RSZC) het besluit genomen om de wedstrijd van zaterdag 3 oktober a.s. in Maastricht te annuleren.
Hierbij hebben de volgende overwegingen een rol gespeeld:

 • Voorop staat dat we kunnen blijven sporten en genieten van de mooiste sport die er is, het synchroonzwemmen. Dat wil de overheid en dat willen wij als RSZC ook. Het belangrijkste is om dat vooral bij je eigen club te kunnen blijven doen. Dat we ‘gewoon’ kunnen trainen in deze tijden (voor velen met aangepaste schema’s qua tijden en coaches, etc.) met je eigen sportvrienden en -vriendinnen is al heel veel waard.
 • Wij hebben diverse berichten ontvangen van zowel verenigingen als individuen (juryleden, coaches) dat ze naar de wedstrijd komen voor de sport(ers), maar zich wel zorgen maken om hun eigen gezondheid en/of veiligheid. We vinden het fantastisch dat juryleden en vrijwilligers in onze regio zo’n hart voor de sport en hun club hebben, maar gezondheid en veiligheid van jezelf en mensen dicht om je heen gaat boven alles.
 • De regering roept heel duidelijk op om de komende drie weken reisbewegingen zoveel mogelijk te beperken. Onze regio bestrijkt een groot gebied, van Breda tot Maastricht. Bovendien komen veel junioren en senioren uit nog andere regio’s, omdat ze daar bijv. op kamers zitten i.v.m. studie. Om dan een wedstrijd te gaan organiseren en iedereen uit al deze regio’s in Nederland bij elkaar te brengen, druist voor ons in tegen de oproep van het kabinet.

Vandaar de beslissing die we hebben genomen. We hopen op ieders begrip.

23-3-2020

Zojuist zijn nieuwe maatregelen aangekondigd ter bestrijding van het coronavirus. Een hiervan is het verbod op samenkomsten tot 1 juni 2020, ongeacht het aantal personen (geen grens van 100 personen meer).
Dit betekent dat er tot die tijd niet getraind kan worden. Dit heeft ons als RSZC doen besluiten om alle activiteiten, die dit seizoen 2019-2020 nog op de planning staan, af te lassen en het seizoen als verloren te beschouwen.

Activiteiten: aflassen, niet verplaatsen

De volgende activiteiten gaan niet door en worden niet ingehaald/verplaatst:

 • 16 mei: interregiowedstrijd
 • 19 mei: verenigingsoverleg
 • 6 juni: regiokampioenschappen uitvoeringen (die eigenlijk 18 april gepland stond)
 • 20 juni: uitvoeringenwedstrijd

Aan de organiserende verenigingen het verzoek om de reserveringen van zwembaden te annuleren.

Opleidingen

 • 10 official Nederweert: enkel het examen dient nog afgelegd te worden. In overleg met de cursisten wordt t.z.t. een datum gekozen na de zomervakantie.
 • 10 official Brunssum: deze cursus staat gepland in mei en juni. Deze gaat niet door. In overleg met de docent worden nieuwe data gepland voor na de zomer.
 • 9 official door Tessa Popelier: deze cursus is grotendeels afgerond. De docent zal de cursisten informeren wanneer deze cursus na 1 juni zal worden afgerond.

 

Diplomasessies

Eventueel geplande diplomasessies in de periode tot 1 juni dienen ook geannuleerd te worden.

15-3-2020

Zojuist is bekend geworden dat alle eerder aangekondigde maatregelen tot en met 6 april van kracht zijn. Vooruitdenkend en kijkend naar de wedstrijden die nog gaan komen hebben we het volgende besloten.
De regiokampioenschappen uitvoeringen van zaterdag 18 april verplaatsen we naar zaterdag 6 juni, op dezelfde locatie (Geusseltbad Maastricht).
We kunnen op dit moment niet voorspellen hoe de vlag erbij hangt over een paar weken. We kunnen dan ook niet garanderen dat de wedstrijd op dat moment wel door kan gaan. We hopen van wel, maar volgen de richtlijnen van het RIVM en het kabinet. Dus dat is gewoon afwachten.

Andere wedstrijden die komen te vervallen:

 • Op zondag 7 juni stond competitiewedstrijd 5 gepland. Die komt hiermee te vervallen. 
 • Daarnaast dient de aanloopwedstrijd van zondag 5 april, georganiseerd door De Dokkelaers, ook te vervallen.

 

12-3-2020

Vandaag zijn aanvullende maatregelen m.b.t. het coronavirus gepresenteerd door het kabinet en het RIVM. De precieze maatregelen vind je hier.

De KNZB heeft daar ook al een bericht als reactie op gepubliceerd. Dit luidt als volgt:
De KNZB heeft conform de vandaag bekendgemaakte richtlijnen van het kabinet en het RIVM besloten alle competities die door de zwembond worden georganiseerd in het gehele land stop te zetten tot en met 31 maart. De KNZB adviseert daarnaast alle verenigingen om geen verenigingsactiviteiten te organiseren tot en met 31 maart. Naast de wedstrijden geldt dit advies dus ook voor het leszwemmen, trainingen en andere activiteiten die in verenigingsverband plaatsvinden.

Dit heeft ons als commissie doen besluiten de volgende activiteiten in Regio Zuid af te lassen:

 • Regiokampioenschappen figuren 21 maart te Horst
 • Inhaalwedstrijd Age I en Age II 29 maart te Venray
 • Diplomasessie 18 maart te Helmond
 • Diplomasessie 29 maart te Eindhoven

Aan de organiserende verenigingen het verzoek om de reserveringen bij de betreffende baden te annuleren.

Opmerking m.b.t. regiokampioenschappen

We gaan de figurenwedstrijd niet inhalen. Vooralsnog gaan we er vanuit dat de uitvoeringen op 18 april wel door kunnen gaan. Dan nemen we enkel de punten van de uitvoeringen mee t.b.v. rangschikking (geen punten van figuren).

Dit is het nieuws voor dit moment. We houden jullie op de hoogte.